Hoe voorkom je digitaal pesten zo veel mogelijk?

 
  • Geef NOOIT je wachtwoord en inlognaam aan anderen.
 
 
Zorg dat je wachtwoorden niet makkelijk te raden zijn. Soms wil je lekker thuis met een vriend/vriendin computeren. Jij besluit nog even snel naar de wc te gaan en even iets te drinken voor jullie te halen. Het is dan makkelijk om te roepen, log jij maar vast in. Dit is mijn wachtwoord. DOE DIT NOOIT, log dan snel zelf in of wacht tot je terug bent.
 
  • Ga NIET voor de webcam dingen doen voor een vriend of een vriendin.
 
De webcam is een leuk medium waar je elkaar mee kunt zien. Helaas gebeurt het steeds vaker dat hier misbruik van wordt gemaakt door de beelden van de webcam, MMS op internet te plaatsen. Het kan zijn dat je later ruzie krijgt met je huidige vriend/vriendin en dan kan je vriend of vriendin de foto’s en/of opnames op internet zetten zodat de hele school het zien.
 
Ook zijn er mensen die doen alsof ze jouw vriend/vriendin willen zijn en zetten jou aan om dingen te doen voor te webcam. Het lijkt soms eerst onschuldig als iemand zijn/haar zogenaamde liefde voor jou uitspreekt en hij/zij verzoekt om 'romantische acties' zoals open jouw blouse even voor mij.
 
Een echte vriend/vriendin heeft geen behoefte om dit via de webcam te zien. Het is dan veel spannender om dan live bijvoorbeeld je blouse te openen. Dan weet je ook zeker dat je met z'n tweetjes bent en geen pottenkijkers bij jouw vriend/vriendin mee zitten te kijken.
 
  • Als je gepest wordt door mensen die je niet kent, vat het dan niet persoonlijk op.
Via internet schelden mensen makkelijker dan in het echte leven. Door de afstand voelen mensen zich veiliger om vervelende uitingen te doen. Voor sommigen is het ook een manier om hun eigen stress/frustratie uit hun eigen leven kwijt te raken.

  • Praat of chat erover als je gepest wordt via je mobieltje. Je kunt ook een ander nummer nemen en geef je nieuwe nummer dan alleen aan je vrienden.
 
  • Pas op met modellenbureaus die je benaderen. Bijvoorbeeld via msn. Ze vragen eerst om een foto van jou voor de cam, daarna van jou in lingerie, vervolgens een naaktfoto. Als je niet meer verder wil, dan dreigen ze je foto voor iedereen zichtbaar op internet te zetten. Deze bureaus zijn nep. Het gaat meestal om eenzame, (oudere) mannen die op deze manier leuke jonge meisjes uit de kleren te krijgen achter de webcam.  
 
  • Als je onder druk wordt gezet om meer bloot te laten zien of meer te doen voor de webcam dan je wilt, stop dan meteen met deze contacten. Blokkeer de ander.
 
  • Neem de dreigementen van de ander niet serieus:
 
Soms worden dreigementen gegeven zoals ik weet waar jij woont of ik ken je IP-adres. Dit zijn allemaal dreigementen om te zorgen dat jij geen hulp durft te vragen. De persoon in kwestie beseft zich dus heel goed dat hij/zij fout bezig is en durft niet voor zijn/haar eigen consequenties opdraaien. Zoek toch hulp en geef bij de hulp aan dat je dreigementen hebt gekregen. Dan weet de persoon in kwestie waar jij hulp aan vraagt dat het echt mis is en dat je samen moet zoeken naar een goede en bovenal veilige oplossing. Mensen roepen ook dat ze makkelijk is om IP adressen te achterhalen. Dit is echter niet waar.
 
Ook als een pestkop dreigement in de vorm: mijn vader werkt bij de politie uit dan hoef je hierover je geen zorgen te maken. De politie heeft als taak iedere burger te beschermen (dit betekent jou en mij!). Een functie als agent mag dan ook niet gebruikt wordt als chantagemiddel. De pestkop hoopt hiermee dat jij geen hulp durft te vragen. . Deze ouders zijn vaak niet eens op de hoogte van dit soort praktijken. Maar het werkt nu eenmaal zo dat het hebben van een grote mond veel mensen afschrikt waardoor zij hiermee schermen. Maar zoals het bekende spreekwoord zegt: blaffende honden bijten niet. Je kan ook altijd melding maken bij het politiebureau dat jij met dit bericht bent bedreigd en zij zullen je gelijk gerust stellen en aangeven hoe de politie werkt.
 
Die persoon is fout en niet jij! Deze persoon weet in dit geval dus zelf ook heel goed dat zij fout bezig zijn, anders hoef je niet te dreigen.
  • En als het toch fout gaat?
 
Reageer niet op hatemails of andere digitale pesterijen. Verwijder de e-mail zonder hem te openen. Als je niet reageert vinden pestkoppen het ook na een tijdje niet leuk meer. Een pestkop is er altijd op uit om je uit te tent te lokken . Ook als je in een chatroom vervelende opmerkingen krijgt, verlaat dan die chatroom

  • Als je iets vervelends ziet in je beeldscherm klik het dan zo snel mogelijk weg. Als dit niet lukt toets dan Alt F4 in. Als dit ook niet helpt zet de monitor dan uit of typ Ctrl-Alt-Del om te stoppen.

Blokkeer de afzender bij pest-emails of –smsjes.