Digitaal pesten tips als het fout gaat

 
 
Het is héél belangrijk om hier met iemand over te praten. Kies iemand die je vertrouwt. Dit kan bijvoorbeeld je vader/moeder/oom/tante/goede vriendin)/leerkracht, mentor. Het maakt eigenlijk niet uit wie maar het is belangrijk om te delen. Wat er ook gebeurt besef dan goed dat gepest worden nooit jouw schuld is! 
  • Praat erover. Blijf er niet alleen mee zitten, zoek iemand met wie je erover kan praten. 
  • Blijf er niet alleen mee zitten!
 
Weet je zo niemand, probeer het dan eens bij de Kindertelefoon.
De kindertelefoon is GRATIS te bereiken op 0800-0432 en je mag ook anoniem bellen. Zij zijn elke dag bereikbaar tussen 14.00 uur en 20.00 uur zie verdere informatie op: 
  • Verzamel bewijzen
Het is belangrijk om pestmail of de berichten op te slaan, zelfs al in het beginstadium. Dit zijn bewijzen die tegen de pester gebruikt kunnen worden. Diverse instanties kunnen dan door middel van het IP-adres afleiden van welke computer het bericht is verstuurd. De providers hebben vaak een helpdesk die klachten over vervelende/nare mail of SMS/MMS berichten aanneemt.  
  • Aangifte doen bij de politie
 
Als het pesten zo hardnekkig is dat het achtervolgen is dan kan er aangifte gedaan worden bij de politie. Dit is namelijk strafbaar. Tevens als er een bewerkte foto of blootfoto van jou op internet staat is het aan te bevelen om aangifte te doen. Bij twijfel of je wel of geen aangifte moet doen kan je het beste overleggen en kortsluiten met de politie zelf. 
  • Als er een filmpje van jou of van een ander op internet staat waarin gepest wordt of geweld wordt gebruikt kun je dat melden bij de provider, hieronder zie je een overzicht van diverse providers.
 
 
 
YouTube
YouTube accepteert geen video's met bloot erin, expliciet geweld of haat. Mocht je toevallig zo'n video te zien krijgen, klik dan op de link van de video om die aan te geven als ongepast, en verstuur het formulier op de volgende pagina waarin je melding kunt maken. Om deze melding te verzenden moet je ingelogd zijn als user. Het is echter zeer zeker de moeite waard om hiervoor een account aan te maken. Ook kun je een e-mail sturen waarin je aan geeft dat het om niet acceptabele filmpjes gaat of dat jij in een filmpje zit die jij niet online wilde hebben. Het mail adres is 
 
 
 
Ook andere providers hebben zo'n abuse meldingssyteem en het e-mail adres begint meestal met: abuse@<naamprovider>